Steve Harrington hajkoronájának nyomában - a Farrah Fawcett hajlakk

Sokakhoz hasonlóan az utóbbi pár napom rendelkezésre álló szabadidejének nagy része nekem is a Stranger Things második évadával telt - és még mindig a hatása alatt vagyok.
Bár korábban a nyolcvanas évek Amerikáját nem épp a kedvenceim közt tartottam számon, a Stranger Things (és a The Americans) elérte, hogy jelenleg még annál is párásabb szemmel gondoljak erre a korszakra, mint mikor tinikoromban annyira ráfüggtem a Guns N' Rosesra és a mai napig kedvenc rockbandáimra, hogy ha valaki teljesítette volna három kívánságomat, az első biztosan az lett volna, hogy visszamehessek az időben és ott élhessem kamaszkorom - a koncertek látogatása mellett természetesen azzal a nem titkolt, tomboló hormonú szándékkal, hogy belőtt sérójú gitáros fiúkkal randizhassak. 

Ha már haj: azt hiszem, az egyik sarkalatos pont számomra a nyolcvanas éveket illető prok és kontrák tekintetében (a komolyan borzasztó neonszínek kényszeres viselése és kombinálása, valamint a mindenhez kötelezően hozzátett geometriai formák mellett) egyértelműen a haj kérdésköre volt.

Aztán jött Steve Harrington.

Akin nem mondom, hogy nem röhögtem ordítva, mikor először megláttam - és mivel a kezdetekben nem éppen a legszimpatikusabb karakter, folyton azt néztem, hogy amellett, hogy mekkora ficsúr, mintha minden egyes alkalommal, minden újabb jelenetnél a haja is egyre nagyobb lenne.

Természetesen nem voltam ezzel egyedül - Steve hajának a karakter ambivalens volta ellenére már az első évad után szabályos kultusza lett, többek közt olyan rajongói vágyálmokkal, hogy a másik dimenzió inkább a csodálatos rőzse belőtt dús hullámainak erdejében játszódjon (amiért személy szerint akár petíciót is hajlandó lennék aláírni, hiszen én magam évekig Kaczor Feri parókája iránt tápláltam gyengéd érzelmeket).

Aztán a második évadban valami olyan történt, amire sokan valószínűleg nem is számítottunk: Steve romantikus tanácsokkal látja el a Max miatt kicsit elkenődött Dustint - és elárulja mindig tökéletes hajkoronájának titkát!

steve-dustin-stranger-things.jpg

via

Fabergé Organics. Használd a sampont és a balzsamot, és mikor a hajad nyirkos - nem vizes, nyirkos! - a Farrah Fawcett hajlakkból négy fújást. 

Aki olvasott már korábbi posztokat a blogról, az tudja, hogy szeretek utánajárni a popkulturális bárakármik hátterének - legyen szó akár kiegészítőkről vagy márkákról - vagy épp a misztikus Farrah Fawcett hajlakkról. 

Hozzám hasonlóan ugyanis az internet népének kíváncsiságát is felkeltette, hogy tényleg létezett-e Steve hajkoronájának legmagasabb titkosítással ellátott záloga - és a válasz igen! 

A Fabergé egy kozmetikai márka volt, ami a hetvenes években piacra dobott Farrah Fawcett nevével és arcával ellátott hajápolási termékeket: sampont, balzsamot - és természetesen hajlakkot.

Csodálatos lenne elképzelni, hogy Steve minden hajmosásnál Farrah Fawcett arcával és nevével ellátott sampont és balzsamot használ, majd ezt az egészet megkoronázza a szent négy fújás hajlakkal - az igazság azonban az, hogy a Fabergé Organics a márka egy másik termékcsoportja, aminek sajnálatos módon semmi köze sincs a sokszor emlegetett hajlakkhoz.

Az igazán szomorú a történetben az, hogy a Farrah Fawcett termékcsoport leginkább a hetvenes években volt kapható; 1984-ben ugyanis a McGregor Corporation felvásárolta a Fabergét, és sok addigi termékét megszüntette - többek közt ezt az ikonikus triót is. Szegény Dustin valószínűleg elég nehezen tudott már szerezni az 1984-es karácsonyi bálra az akkor már igencsak erősen kifutó terméknek számító csodahajlakkból.

giphy_1.gif
via

Lehet, hogy Steve sem azért használja a Fabergé Organics sampont és kondicionálót, mert jobban megfelel a hajtípusának, hanem mert egyszerűen már egyáltalán nem lehetett Farrah Fawcett sampont kapni?! Mi lesz így, ha végérvényesen 1985-be lépünk a Stranger Things világában, és elfogy az utolsó Farrah Fawcett hajlakk?! Szívből bízom benne, hogy ezt az istenadta hajkoronát bármilyen hajfixáló csodálatossá teszi - mindannyiunk érdekében.