A Stranger Things édességei

Még mindig tart a Stranger Things hype házam táján, így a mai posztban a sorozatban felbukkanó édességekről és rövid történetükről hoztam egy kis összefoglalót, néhol egy-egy korhű reklámmal adva a nyolcvanas évek érzésének. 

3 Musketeers

Dustin top három kedvenc nasijának egyike 1932-ben debütált a Mars jóvoltából; az eredeti csomagolás a muskétások létszámának megfelelően három különböző ízű - csoki, eper, vanília - finomságot rejtett, ami a gyártás évében az egyik legnagyobb kiszerelésű, barátokkal is könnyen megosztható édességként volt számon tartva. Aztán a költségek emelkedése mellett jöttek a háborús megszorítások is, amik a cukorra is vonatkoztak, így a legnépszerűbbnek bizonyuló csokis muskétás maradt talpon. 

Bár a srácok leírásából tudjuk, hogy egy nugátkrémmel töltött édességről beszélünk, az ízvilágnál nem kell pusztán a képzeletünkre hagyatkoznunk: a 3 Musketeers ugyanis a mai napig kapható, méghozzá nálunk is - csak (a világ nagy részéhez hasonlóan) mi Milky Wayként ismerjük.  


Eggo
 

Eleven kedvencét a kaliforniai San José városában találták ki a Dorsa-fivérek (Tony, Sam és Frank) 1953-ban. A gyorsfagyasztott gofrikat kezdetben Froffles néven (a frozen waffles szóösszerántásából) árulták, de mivel a srácok igazi nyughatatlan szóvicckirályok lehettek, akiknek lételeme volt a jelentéstömörítés, úgy döntöttek, hogy lévén a gofrik egyik fő alkotóeleme a tojás, és gyorsfagyasztott ételként akár útközben is fogyasztható újkeletű találmányuk, ezért az egg és a go szavakból megalkották az Eggo nevet, amit bár kezdetben csak a gofrikra való hivatkozásként használtak, 1955-re teljesen összekapcsolódott a termékkel, és olyan népszerű lett, hogy letaszította a Froffles-t a márkanév trónjáról. 

on-stranger-things-eleven-steals-waffles-from-the-grocery-store-768x384.png

via Netflix

1968-ban a Kellogg's megvásárolta az Eggo-t; a népszerű szupermarketes jelenetben, ami idén meglepően sok halloweeni kosztümöt is ihletett, Eleven már a Kellogg's sárga dobozaival megrakodva távozik.


Az édességcsomag

Emlékeztek arra a jelenetre az első évadból, mikor az Operation Mirkwood-ra készülve Dustin a magával hozott felszerelés címén nemes egyszerűséggel az asztalra borít egy rakat nasit, mondván, hogy kell az energia a küldetésükhöz? 

on-stranger-things-dustin-packs-an-array-of-snacks-for-operation-mirkwood-768x385.png
via Netflix
 

A csomag tartalma a következő:

Little Debbie Nutty Bars

A megjelenésre vonatkozóan sajnos nem találtam meg a dátumot, de mivel a McKee Foods alapítói a hatvanas években, unokájuk után nevezték el és hozták létre a Little Debbie márkanevet, feltehetőleg nagyjából ilyentájt születhettek a mogyoróvajjal töltött, étcsokiba mártott nápolyiszeletek is.


PEZ

Lehet, hogy csak én vagyok hajlamos minden világszerte ismert édességet következetesen amerikaiként elkönyvelni (mint tettem azt például a Chupa Chups esetében) - számomra meglepő módon a PEZ ugyanis Ausztriából indult 1927-ben, a PfeffErminZ elemeiből alkotott betűszót használva az akkor még felnőtteknek gyártott, lehelletfrissítő cukorka neveként. A ma már legendás, különböző "fejekkel" ellátott adagolók Curtis Allina jóvoltából születtek meg, amik 1955-ben kerültek először a boltok polcaira; az elsők közt a Mikulással és Miki egérrel találkozhattak az akkor már új célközönségnek számító gyerekek.


Bazooka

1947-ben dobta piacra a Topps Company. 1953-ban megváltoztatták az addigi csomagolást, és a Turbo rágóhoz hasonlóan gyűjthető képregénykockákkal dobták fel, Bazooka Joe főszereplésével. A rágó ma is számtalan ízben és országban kapható, de már képregény nélkül - 2011 óta, a márka "modernizálásaként" fejtörők vannak a csomagolásba rejtve.



Smarties

Ha a képen hiába kerested a színes csokidrazsékat rejtő papírcsövet, az nem véletlen - az amerikai Smarties ugyanis cukorka, ami kinézetre engem a jó öreg ehető nyakláncok és karkötők színes cukraira emlékeztet. Bár 1949 óta kapható, az általunk ismert, angol gyártmányú Smarties ennél is régebbi - csodálom, hogy ebből nem lett olyan balhé, mint például a Kit-Cat Clocknál. Ugyanez a cukor egyébként Kanadában is kapható, csak Rockets néven, hogy elkerüljék a névegyezésből adódó keveredést.


Nilla Wafers

A Nilla a Nabisco egyik termékcsoportja - nevét a vaníliás ízesítésű ostyakekszéről kapta, és eredetileg Vanilla Wafersként került forgalomba 1898-ban. A negyvenes évekre különösen a déli régióban lett népszerű - itt készítenek ugyanis Banana puddingot, aminek a vaníliasodó és a névadó banánszeletek mellett a harmadik fő alkotóelemeivé léptek elő a vaníliás kekszecskék, amik a Nabisconak köszönhetően egy idő után már a doboz hátulján feltüntetett Banana pudding recepttel voltak kaphatóak. A termék nevét 1967-ben rövidítették Nilla Wafers-re, ami a mai napig töretlen népszerűségnek örvend: Atlantában és Houstonban azóta is fent van az öt legjobban fogyó keksz listáján.


Hunt's Snack Pack

1968-ban jelent meg a piacon az akkor még konzervben kapható puding - így volt még szerencsénk a konyhásnő "titkos" tartalékait is ebben a formában látni Dustin és Lucas ételszerzési akciója közben. A mai napig használatos műanyag poharas kiszerelésre 1984-ben tértek át - úgy tűnik, hogy ez az év nem csak a hajlakkok, hanem a pudingcsomagolások tekintetében is fordulópont volt.

A Snack Pack pudingokkal nem csak a Stranger Thingsben találkozhattunk - korábban felbukkant már az Azok a 70-es évek show-ban, az Így jártam anyátokkal-ban vagy a nálunk Billy Madison - A dilidiák címen bemutatott Adam Sandler filmben.