Az öt legemlékezetesebb fiktív kajaélményem a filmvilágból

Biztos mindenkivel előfordult már, hogy szívesen megtett volna olyan dolgokat, amit egy filmben látott vagy könyvben olvasott; a szupererőktől kezdve a múlt megváltoztatásán át sok minden eszébe juthat az embernek.
Néha azonban a leghétköznapibb dolgok is maradandót alkothatnak az emberben – bennem például az alábbi öt filmjelenet, melyek nem másról szólnak, mint az evésről.

Pizzahidratálás (Vissza a jövőbe 2.)

Az egyik valaha volt legkedvencebb filmes kajás jelenetem, melynek beteljesülését mind a mai napig nagyon várom a való életben is. Amellett, hogy a Vissza a jövőbe filmek nagy kedvenceim (jó, valójában az első kettő az) a pizzával való - azóta is töretlen - mély, gyengéd és romantikus kapcsolatom gyerekkoromban bontakozott ki a Pizza Hut serpenyős olaszkolbászos csodájával; nem csoda hát, hogy ez a jelenet mélyen az emlékezetembe vésődött, hiszen a hatalmas technológiai fejlettséget reprezentáló izgalmas és látványos jövőkép mellett mégiscsak egy másodpercek alatt elkészülő pizza hutos pizzáról volt szó.

Amerikai focilabda alakú sütemény (Ace Ventura)

Apámmal imádtuk és rongyosra néztük ezt a filmet – a kedvenc részletem gyerekként egyértelműen az volt, mikor Ace Ventura, Ray Finkle utáni nyomozása során ellátogat az exfocista családjához. Bár akkor még nem sokat értettem a jelenetből (az „Egy bizonyos Ray Finkle-t keresek… Meg egy tiszta alsógatyát!”mondat azért megvolt) gyermeki lelkem azonnal elrabolta a focilabda alakú süti, amit Ray anyukája sütött - annak ellenére, hogy egyébként nem szeretem az édességet, a design mégis magával ragadott és maradandót hagyott bennem, emiatt szívesen meg is kóstoltam volna.

Kajacsata színes ételekkel (Hook)

Ez a jelenet a mai napig olyan hatással van rám, hogy még a pizzahidratálást is letaszítja a legnagyobb magaslatokból. Mindamellett, hogy felnőttként már sokkal mélyebb jelentéstartalmak is felfedezhetők benne, gyerekként maga a mennyország volt nézni, ahogy abban a pillanatban, hogy Peter elkezdte használni a képzelőerejét, hirtelen megjelent a rengeteg színes étel (amik olyanok voltak, mintha Play Doh gyurmából készültek volna, fokozva amúgy is hatalmas lelkesedésem) a roskadásig megpakolt asztalon – az utána következő kajacsatáról nem is beszélve.

Reptar Cereal (Fecsegő tipegők)

Gyerekkoromtól kezdve szeretem a különböző müzliket, a dínókat és a tokusatsu elemeket (bár utóbbiról jó darabig fogalmam sem volt, hogy pontosan hogy nevezik)- a Reptar Cereal pedig sikeresen hozta össze több, általam kedvelt dolog találkozását. Lehet, hogy egy kitalált rajzfilm kitalált reggelizőpelyhe, de ezt a reklámot elnézve, még mindig nagyon szívesen ennék belőle.

Kínai kajahajó (Az ötödik elem)

A film világa már gyerekként teljesen levett a lábamról már az első pár percben; a mai napig nagy kedvencem az a rész, mikor Korben Dallas épp ebédjét fogyasztja az ablaka előtt lebegő kínai büféhajóból. Ezt a megoldást még mindig kipróbálnám; már csak azért is, mert imádom a jó ázsiai kaját – az meg, hogy az ablakomban lebegő kissé steampunk lelkületű repülőalkalmatosságról rakják közvetlenül az ablakpárkányomra, adna neki némi extrát.