A japán Pókember kalandjai - Supaidaman

Korábban a Super Sentai kapcsán volt már szó a Toei és a Marvel megállapodásáról – a mai posztban ezen kollaboráció egyik eredményéről mesélek kicsit részletesebben.

Főhősünk eredetileg csak egy mellékszereplő lett volna – a Toei ugyanis kezdetben nem is őt, hanem Yamato Takerut szerette volna főszereplőnek. Az alapkoncepció szerint a legendás herceget előre küldték volna az időben, hogy az akkori jelenben küzdjön meg a gonosszal; Supaidaman pedig a Marvel Pókemberének tökéletes másaként segítette volna a harcban.  Az ötletet végül elvetették; Yamato Takeru karaktere alapján megalkották Gariát - Supaidaman mesterét - a főszereplőt és történetét pedig az eredeti Pókembert nyomokban tartalmazó szériává formálták.

A történet főszereplője Yamashiro Takuya, egy 22 éves motorversenyző, aki gyanútlanul készül a soron következő versenyére, amikor hirtelen hangokat kezd hallani és mindenhová hatalmas, pókokkal kapcsolatos dolgokat hallucinálni – ha ez nem lenne elég ok az aggodalomra, a helyzetet tovább fokozza, hogy még egy űrhajó is becsapódik Japánban. Takuya tudós apja az azonosítatlan repülő tárgy nyomába ered, fia pedig tudtán kívül ugyanazon az útvonalon az őt konstans tesózó hangokat üldözi. Szegény Dr. Yamashiro-t rekordidőn belül megöli az Iron Cross Army, a rettentő Professor Monster parancsára (kinek nevéből is láthatjuk, hogy ő a főgonosz és a galaxis legördögibb földönkívülije egyszemélyben).

giphy.gif

via

Takuya apja utolsó kívánságának megfelelően természetesen bosszút esküszik és a harc hevében találkozik Gariával, a Spider bolygó egyetlen megmaradt harcosával (igen, őket is az Iron Cross Army pusztította el), aki négyszáz éven át küldte telepatikus üzeneteit egy hegy gyomrából, mire hősünk végre meghallotta. Takuya majdnem belehal súlyos sérüléseibe, ám Garia saját vérének segítségével megmenti a fiú életét, ezzel egyidejűleg átadva neki a szuperhős léthez szükséges minden képességet és egy karperecet (Spider Bracelet), melyből szükség esetén kipattan a pókhacuka (Spider Protector) valamint hívószóra jön az űrhajó (Marveller). Garia ezek után elhagyja a testét, de pók képében továbbra is telepatikusan kommunikál az ifjú Pókemberrel a szobája sarkából.

via

A Supaidaman sokkal inkább hajaz a Super Sentaiokra, mint az általunk megszokott Pókember-történetre. Takuyának az eddig említett kiegészítőkön kívül van még egy rakétavetőkkel felszerelt repülő autója is (The Spider Machine GP-7), valamint a legfontosabb segítőtársa, Leopardon – a Marveller robot alakja, a tökéletes adu ásszal, a Sword Vigorral felszerelve, melynek segítségével minden gonoszt egyetlen karddobással sikerül kivégezni. 

via

Leopardon megjelenése amúgy is igazi mérföldkő a tokusatsuk történetében, ugyanis innentől kezdve minden Super Sentai kötelező eleme lett a gigantikus mecha a küzdelmek során – tehát ha nincs Leopardon, akkor a Power Rangersben sem lenne például Megazord.

A Supaidaman kanonizálásával kapcsolatban a legszívmelengetőbb az Amazing Spider-Man (2014) #12 száma volt – ebben a részben ugyanis a „pókok” a nagy csatára összeszedik a különböző Japánokban létező másolataikat; köztük van Takuya is, aki egy fantasztikusan megrajzolt, megható jelentben lép be hivatalosan a Marvel-univerzumba, hűséges robotja társasáságban.

d6bwkihqtrgifrz26trz.jpg

is9awor7bt93yfc5wouk.jpg

via

(Ha szívesen olvasnál még Leopardonról, ajánlom Earnest Cline - Ready Player One című könyvét; abban a történetben is van egy kis vendégszereplése.)