A leghíresebb konyhai kiegészítő a habverő mellett - Kit-Cat Clock

Talán első hallásra a név semmit sem mond nekünk, azon kívül, hogy egy óráról beszélünk. Ha azt mondom, hogy a Kit-Cat Clock sokáig az amerikai konyhák legismertebb alapdarabjának számított, lehetséges, hogy már többeknek derengeni kezd; ha pedig kijelentem, hogy magyarként is nagy valószínűséggel tudod, miről fogok most beszélni - hiszen több filmben, sorozatban és rajzfilmben is találkoztál már vele- akkor már egészen biztosan megjelenik lelki szemeid előtt.
Ha netalántán mégsem, akkor szabad a gazda, megmutatom – jöjjön hát a Kit-Cat Clock, a populáris kultúra egyik méltán híres, ikonikus szimbóluma.

tumblr_m9gfnqyiub1reuq9yo1_1280.gif

via

Történetünk a Great Depression, azaz a nagy gazdasági világválság idején kezdődött, mikor Earl Arnault 1932-ben megalkotta az első Kit-Cat Clock-ot egy oregoni kisvárosban, a már jól ismert ingaként mozgó farokkal, szüntelenül járó szemekkel és a jellegzetes vigyorral – állítólag azon nemes indokkal, hogy a válság miatt küszködő családok a nehéz időkben is lássanak egy mosolygó, barátságos arcot és ettől jókedvre derüljenek, valamint kevés pénzük miatt otthon is megfelelő szórakozásban lehessen részük.

Arról ugyan nincsenek pontos információk, hogy hány boldogtalan amerikai érezte úgy, hogy barátra és megnyugvásra lelt szüntelenül vigyorgó ingaórája személyében, vagy hogy hányan gondolták úgy, hogy a dolgos hétköznapok során felgyülemlett feszültség levezetésének legjobb módja a macska alakú falióra hosszas bámulása – annyi viszont bizonyos, hogy a bohókás kiegészítő elindult a siker útján.
Az 1930-as években Portlandben megalakult az Allied Clock Company, speciálisan a Kit-Cat gyártására szakosodva. Az első modelleket még fémből hegesztették; aztán a cég áttért a plasztik öntőformákra és Seattle városába költözött.

A Kit-Cat Clock igazi népszerűsége az ezt követő két évtizedben jött el, lerakva ezzel az amerikai populáris kultúra egyik sarokkövét, ezzel egyidejűleg az 1950-es évek egy igen meghatározó elemévé válva.
Itt már nyugodtan beszélhetünk „a nehéz időkben is lelket öntő” alapfunkció létjogosultságáról; a Kit-Catet ugyanis különös viszony fűzte a Greatest Generation tagjaihoz: ők azok, akik a válság idején voltak gyerekek, majd felnővén harcoltak/éltek a II. világháborúban. Számukra a fáradhatatlanul vigyorgó pimasz kis állat valóban egy összetett jelképpé vált: a kitartás szimbólumává és a jobbra forduló helyzet ígéretévé.     
Ebben az időszakban történtek az első és egyben utolsó változtatások is az óra kinézetében - a nép kedvenc falimacskája innentől kezdve fogja ugyanis négy mancsa közé az óra számlapját a korábbi kettő helyett, valamint ekkor kapja meg hetyke kis csokornyakkendőjét is.

originl-current-copy-300x195.jpg

Jobbra az eredeti, balra a ma is kapható változat
via

Az 1960-as években több fordulat is bekövetkezett a Kit-Cat Clock történetében: az Allied Clock Company Californiába költözött, majd nevet változtatott és California Clock Company lett belőle; valamint ekkor került a cég élére Woody Young, aki nem csak elnök, hanem egyszemélyben a gyár tulajdonosa – és (SPOILER!) későbbi megmentője is lett.

Minden jól ment ugyanis, egészen az 1980-as évekig; ekkor azonban veszélybe került az évtizedekre visszanyúló örökség. A probléma abból adódott, hogy az óra a kezdetektől fogva árammal működött, azonban a nyolcvanas évekre az amerikai villanymotorgyártás szinte kizárólagosan Ázsiába települt; a California Clock Company így megfelelő teljesítményű alkatrész nélkül maradt, ami veszélybe sodorta a termék jövőjét.

158980992_lot-of-electric-wg-500-kit-cat-kat-clock-motors.jpg

Korábban ilyen szerkezetek működtették a Kit-Catet
via

Woody Young és csapata nem adta fel; alkalmazkodtak a megváltozott viszonyokhoz és rövid időn belül létrehoztak egy olyan technológiát, mely elemmel is képes mozgatni a macska különböző részeit, így kiváltva az addigi működéshez szükséges motort. Az amerikai populáris kultúra ikonikus öröksége tehát megmenekült; számlapja innentől kezdve hirdeti büszkén a Kit-Cat nevet.

A kilencvenes években a furcsa ízlésű, (a szemet bántó, indokolatlanul citromsárga holmik és a műszálas kosaras atléták rémuralmának idején) az évtized tarka szellemiségével harmonizálva megjelentek (a kezdetben még csak limitált, ma már állandóan kapható) színes verziók, amiket később további olyan extra profitvezérelt és teljesen felesleges újítások követtek, mint a „gyerekméretű” Kitty-Cat Clock vagy a gyöngysoros és rettentő műszempillákkal felszerelt, nemi identitásválságban szenvedő Lady Kit-Cat Clock.

cat3_161194244_std.jpg

via

Felix the Cat vs. Kit-Cat Clock

Sokan összekeverik a populáris kultúra ezen két híres szereplőjét – az igazat megvallva, teljes joggal. Elég nehéz ugyanis köztük különbséget tenni: mindketten macskák, mindketten feketék, fehér pofarésszel és gyanúsan hasonlító, jellegzetes vigyorral – sokakban felmerülhet hát a gyanú, hogy esetleg valaki másolt valakit.

3092894-6735042798-knml3.png

Ő itt Felix, számos későbbi ajándéktárgy megalkotója - igen, többek közt egy, a Kit-Catre emlékeztető, egészalakos falióráé is
via 

Ha a tényeket nézzük, azt biztosan kijelenthetjük, hogy Felix volt hamarabb - 1919-ben jelent meg először és rövid időn belül hatalmas népszerűségre tett szert; őt tartják számon a világ első rajzfilm figurájaként. Kit-Catről tudjuk, hogy csak jóval később tűnt fel, Felixre döbbenetesen hasonlító kinézetével; mégis évtizedekig nem emelt szót senki ez ellen – egészen 2007-ig, mikor a Felix the Cat jogait birtokló cég beperelte Kit-Catéket, mert szerintük másolták őket, száz helyen megsértve a szerzői jogokat, a hasonlóságokat kihasználván próbálva meg átverni a gyanútlan vásárlókat.
Kiderült továbbá, hogy a California Clock Company botor módon többször hivatkozott Felix Clock-ként termékére – amit később azzal magyaráztak, hogy ők nem arra a Felixre utaltak, hanem a latin felicitas, azaz boldogság szóra; mert ugye Kit-Cat az egy ilyen fickó, hogy mindenki arcára mosolyt csal – és természetesen amúgy sem másoltak senkit, úgyhogy nem is értik a problémát.

Azt már sosem tudjuk meg, hogy puszta véletlenről vagy szándékos másolásról van-e szó; az ügyet végül 2008-ban, egyik felet sem elmarasztalva „barátilag” lezárták – azóta a két a bundás továbbra is békében osztozik a rivaldafényen, mint tették azt oly sokáig.