A rajzfilmek legendás vállalata - ACME Corporation

Épp vasárnap délelőtti Facebook-chillem töltöttem, mikor szembe jött velem ez a poszt:

17626290_10155104034734876_7396385394236557237_n.jpg

via

Ha most ez a képet nézed és ötleted sincs, hogy mit kellene látnod, akkor segítek – a dobozon lévő felirat büszkén hirdeti, hogy a bombázó „an ACME Product”, azaz az ACME gyártotta. Így esetleg dereng már valami?

Ha ez a név neked is rettentően ismerős valahonnan, az valószínűleg abból adódik, hogy gyerekként rengeteg rajzfilmet láttál – ha tippelnem kéne, azt mondanám, hogy a Kengyelfutó Gyalogkakukk és Prérifarkas lehetett az egyik kedvenced. Lehet, hogy imádtad a Roger nyúl a pácban-t - esetleg a Pöttöm kalandokat?  Persze az sem kizárt, hogy Animánia rajongó voltál.

Mielőtt esetleg felmerülne a kérdés, hogy miből következtetek erre, a válasz roppant egyszerű: mindegyik fent említett alkotásban megjelenik az ACME – ezért is lehetett olyan ismerős a név.

AC-MI?

Az acme görög eredetű szó, magaslatot vagy ormot jelent – angolul átvitt értelemben használják, például karrier csúcsára vagy minőség kifejezésére. Ha a Gyalogkakukkot vesszük alapul, a névadás egyértelműen irónia a javából – a Prérifarkas ugyanis hiába veszi a „topminőségű” ACME termékeket, valami mindig balul sül el.
(Azt azért hozzá kell tennem, hogy az akciók szabotálásában sokat segít, hogy a rajzfilm szerint a cég tulajdonosa maga a Gyalogkakukk – így nyilván tehet róla, hogy ellenlábasa a selejthez vagy a még teszteletlen termékekhez jusson hozzá, gyakorlatilag önmagát kiiktatva.)

wile-e-coyote-cover.jpg

via

A Warner Brothers előszeretettel használta az ACME nevet – a Pöttöm kalandokban vagy az Animániában például már egyetem, laboratórium vagy konkrét helység nevében is szerepel a szó; sőt több alkotásukban legyőzendő gonoszként bukkan fel a cég.

looney20toons.jpeg

via

Oké, de ha az egész csak a képzelet szüleménye, akkor hogy gyárthattak játékokat a valóságban?

A történet legérdekesebb része szerintem ez – az ACME ugyanis nem teljesen kitalált, és semmiképp sem a Warner Brothers hívta életre.

A valóságban a szó több, akár különböző profilú céget is jelölhetett; népszerűvé válása az 1920-as évekre tehető, mikor a telefonkönyvek, mint például a Yellow Pages széles körben kezdtek elterjedni. A vállalatok - mivel minél előrébb szerettek volna szerepelni a listában (emlékezz csak megboldogult iwiwes napjaidra) – sorra változtatták a nevüket Acme kezdetűre, egyszerre sugallva a kiváló minőséget és biztosítva ezzel az első oldalakat.

Külön érdekesség, hogy a Sears áruház egy időben Acme védjeggyel árult egy bizonyos termékcsoportot – ebbe tartoztak például az üllők is, amik gyakran felbukkannak a Warner Brothers rajzfilmekben.

220px-acme_anvil.gif

via

És hogy miért lett az ACME a Warner rajzfilmek híres szereplője? Egy 2009-ben megjelent dokumentumfilmben Chuck Jones animátor elmondta, hogy azért választották ezt a nevet, mert gyerekként bármit játszottak, és nevet kellett neki adni, így nevezték el – így látták a telefonkönyvben.