Négy félresikerült szuperhős a képregény Ezüstkorából

Az ötvenes években a szuperhősök kora némiképp leáldozni látszott; az Aranykorban minden napra jutottak új karakterek, akik egyszerűen túltelítették a piacot - a nem túl rózsás helyzetet pedig tovább fokozta Fredric Wertham és az 1954-es Seduction of the Innocent, ami egyértelműen betett nem csak a szuperhősöknek, hanem a kiadóknak is.

Aztán elindult a technológia ugrásszerű fejlődése, majd kezdetét vette az űrverseny – a megváltozott világban pedig a köpenyes igazságosztók új korszaka kezdődött el.

Az Aranykor félresikerült hősei után ma az Ezüstkor kevéssé ismert, ámbár a maguk módján mégis emlékezetesnek mondható karakterei lesznek terítéken – továbbra sem a szó legnemesebb értelmében.

Bee-Man
(Double-Dare Adventures #1, 1966. december)

Barry E. Eames (javasolnám a kezdőbetűk megfigyelését – és ez csak az első rettentően fárasztó méhes utalás) egy földi irányítóközpont alkalmazottjaként egy számára nem túl szép napon szabotálja egy távvezérelt űrhajó landolását.
Mivel Barry rettentően kíváncsi arra, hogy mégis mit gyűjtött a Földről az idegen civilizáció (magyarán lenyúlná az egészet), úgy dönt, hogy saját maga veszi kézbe az ügy kivizsgálását – arra azonban nyilvánvalóan nem számít, hogy az idegen jármű „rakományaként” hatalmas mutáns űrméhekkel találja szembe magát, akik kegyetlenül ellátják a baját, majd összetört kis embertestét magukkal vonszolják a birodalmukba.

beeman_p2.gif

via

Némi űrbéli közjáték után Barry visszatér a Földre, a magukat Bee People-nek nevező (Ráááknépséég! Bocsánat.) extraterresztriális vendéglátóiból kapott hacukájában, hogy aranyat, rádiumot és mézet lopkodjon, majd az egészet elrejtse egy, a rejtekhelyéül szolgáló, szupertitkos és észrevehetetlen, stadionméretű méhkaptárba. (Ennél a pontnál éreztem azt, hogy az öreg Barry megrögzött kleptománként sokkal közelebb áll a szarkákhoz, mint a méhekhez.)

beeman_p6.gif

Hősünk tudomására jut, hogy az űrméhek meglepő módon az emberiség rabszolgaságba taszítását tűzték ki fő célul - ezen természetesen rettentően kireccsen, és korábbi földönkívüli pajtásai ellen fordulva Kleptomán Méhszerkós Fasziból a Föld Elsőszámú Méhjelmezes Védelmezőjévé avanzsál, amit az állam kötelékében egy „F-Bee-I” ügynöki pozícióval tesz teljessé.

Brother Power the Geek
(Brother Power the Geek #1, 1968. október)

Miután a környéket rettegésben tartó motorosbanda megúsztatott pár hippi fiatalt a közeli folyóban, a már kóros mértékben galamblelkű srácok egy elhagyatott szabóműhelyben húzzák meg magukat, hogy megszárítkozzanak; majd attól való félelmükben, hogy összemennek a ruháik, felöltöztetik a radiátoron pihenő bábut és nyugovóra térnek.

Ekkor villám szeli keresztül az eget és egyenesen a felöltöztetett bábuba csap, aki természetesen azonnal életre kel és fél kézzel elintézi a visszatérő motorosokat. Hippijeink ezt nem is értékelhetnék másként, mint isteni jelként - és mivel mindenkit következetesen a Brother + keresztnév kombinációval szólítanak meg, ezért újdonsült segítőtársuk a keresztségben a Brother Power nevet kapja.

brotherpower.png

A kép innen, ahol el is tudod olvasni a képregényeket

Hippi haverjaival ellentétben Brother Power komoly ambíciókkal bír – miután pár hónap alatt megtanul beszélni, rekordidő alatt végzi el az iskolát, tanulmányozza a saját testét, munkát szerez egy gyárban és mindeközben még politikai ambíciókra is marad ideje.

brotherpowersmart.jpg

via

Mindezek ellenére szegény Power karriere nem tartott sokáig – pár szám után ugyanis akarata ellenére kilőtték az űrbe, ahol azóta is állandó pályán kering valahol – bár az évek során volt pár vendégszereplése a DC különböző képregényeiben.

Legion of Super-Pets
(Adventure Comics #293, 1962. február)

A Legion of Super-Pets tagjai tulajdonképpen nem mások, mint Superman és Supergirl állatai. Mindannyiuknak megvan a saját képessége – sőt, a saját szuperhőskosztümje is.

Krypto egy szuperkutya, akit Superman apja lőtt ki a Kryptonról egy tesztrakétában.  A kölyök földet érvén „titkos személyazonosságként” a család kutyájaként épül be Supermanékhez, Skip álnéven.

legion_of_super-pets_03.png

via

Krypto egyébiránt egy másik szuperállat liga tagja is – a Space Canine Patrol Agency kötelékében olyan kutyákkal dolgozik együtt, mint a „tüzes” Hot Dog, az „előrelátó” Precognitive Pup vagy az akaratával bármikor agyarak növesztésére képes Tusky Husky.

Beppo egy kísérleti szupermajom; Földre kerülését szintén Superman apjának és a már korábban bevált rakétájának köszönheti. Beppo Superman minden erejének birtokában van, de majom lévén természeténél fogva hajlamos a csínyekre, a bohóckodásra – sőt, esetenként még a gonoszkodásra is.
(Nem, elvileg egyszer sem dobált meg senkit az ürülékével.)

Streaky egy hétköznapi házimacska volt, amíg egy napon fel nem keltette érdeklődését egy szép darab sugárzó X-Kryptonit, amit addig buzerált a kis mancsaival, míg szupererőt nem adtak neki. Ennyi.

Comet a legtragikusabb sorsú hős mindannyiuk közül. Biron egy íjász volt az ókori Görögországban, akit egy nagyhatalmú boszorkány kentaurrá változtatott – majd később, egy elbaltázott helyreállítási kísérlet közben kentaurból teljesértékű, szupererőkkel bíró, halhatatlan ló lett.

Mikor egy üstökös a Földhöz közelít, Biron visszakapja eredeti emberi formáját – és mit ad Isten, Supergirl és ő természetesen azonnal egymásba szeretnek, ami a srác formáját ismerve csak rosszul sülhet el. Így is lesz - az üstökös eltűntével Biron visszaváltozik lóvá; Supergirlnek meg halvány fogalma sincs, hogy beleszeretett a saját hátasába, aki innentől kezdve magában dohogva, féltékenyen kukkolja a lány összes interakcióját férfiakkal.

sgsat_ac302_6.png

 via

Ultra the Multi-Alien
(Mystery in Space, 1965. november)

Hősünk Ace Arn, aki a nem túl távoli jövőben űrhajójának meghibásodása miatt egy különös földönkívüli világban kényszerül landolni, ahol négy helyi bandita támadja meg, miután megzavarja az illegális fegyverkereskedésre tett kísérleteiket.
A kvartett tagjai egyszerre lőnek rá lézerfegyvereikkel, amiknek az a különleges képessége, hogy a célpontot azzá az adott fajjá változtatják, akinek a kezében a fegyver van – az, hogy ennek mi értelme van, szerintem vitatható.

Mivel természetesen mind a négy támadó eltérő fajból származik, és Ace-t az összes sugár eltalálja, a teste különböző pontjai a különböző fajok tulajdonságainak megfelelően alakulnak át – így lesz a bal lába helyén egy elektromos csóvaszerű izé; a jobb egy szárnyas-tollas csirkelábbá mutálódik, biztosítva a repülés képességét. Felsőteste és egyben arcának jobboldala izmos, szőrös, zöld ABBA taghoz hasonlatossá alakul, míg a baloldalon egy kopasz, szürke, kúpfejű jóember tekint vissza ránk.  

ultra3.gif

via

Az Ultra nevet a fajok szülőbolygójának kezdőbetűiből (Ulla, Laroo, Traga, Ragan) és az Ace a betűjéből alkotja meg.

Ismét felhasznált és továbbra is tiszta szívből ajánlott irodalom:

Jon Morris – The League of Regrettable Superheroes