Hat modern márka retro reklámja

A mai posztban hat, ma is népszerű márka rövid történetét hoztam, megspékelve egy-egy retro reklámmal a hetvenes-nyolcvanas évekből. Videózós időutazás következik.

Snickers (1980)

1930-ban dobta piacra a Mars-gyár; nevét a család kedvenc lova után kapta. Az Egyesült Királyságban és Írországban Marathon néven árulták egészen 1990-ig; ekkor világszerte egységesítették a nevet – a kontinenseken átívelő Snickers-élmény kezdete erre az időszakra tehető.

Levi’s (1980-as évek)

A céget 1853-ban alapította Levi Strauss, a világ első farmernadrágjainak atyja. A híres Levis 501-es darabot az 1890-es években kezdték gyártani - töretlen népszerűségéről mi sem árulkodik jobban, mint hogy állítólag hosszú története során kiérdemelte a világ legkelendőbb ruhaneműje címet.

Burger King (1978)

A gyorsétteremlánc 1953-ban kezdte meg működését Insta-Burger King néven a floridai Jacksonville-ben. A nyitást követő évben a cégnek anyagi nehézségei adódtak – ekkor került a képbe David Edgerton és James McLamore, akik befektetésükkel segítették a társaságot és az általunk ma is ismert Burger Kingre módosították a franchise nevét.

McDonald’s (1975)

Ha már Burger King, természetesen nem maradhat ki a nagy vetélytárs sem. A világ legnagyobb gyorsétteremlánca 1940-ben indult barbecue étteremként, Richard és Maurice McDonald jóvoltából. A számunkra már alapnak számító hamburgerre 1948-ban tértek át, 1955-ben pedig Ray Kroc jóvoltából megkezdték igencsak jövedelmező karrierjüket franchise-ként.

Oreo (1980-as évek)

1912-ben kezdte meg a gyártását a National Biscuit Company, azaz a Nabisco, az 1908-ban piacra dobott Hydrox keksz másolataként. A rivális édesség koppintása a kinézet (és feltehetőleg az íz) mellett annyira jól sikerült, hogy az Oreo népszerűsége végül annyira háttérbe szorította a Hydroxét, hogy az eredeti kekszet kezdték el másolatnak tartani.
Az első, alapkrémtől eltérő citromos ízesítésű kiadás az 1920-as években jelent meg, de rövid időn belül vissza is vonták a forgalmazását. Manapság már rengeteg kiadása van - én személy szerint Red Velvet Oreora pályázom, szóval, ha valaki küldeni szeretne nekem, ne tartsa vissza magát!

Old-Spice (1978)

A Shulton Company-t 1934-ben alapította William Lightfoot Schultz. Az első illatot meglepő módon nőknek készítette; édesanyja potpourri-ját használva inspirálódásként, 1937-ben dobta piacra az Early American Old Spice-ot, amit a jó fogadtatásra való tekintettel a következő évben követett a férfiaknak kifejlesztett verzió is.
Noha az eredeti célközönségnek a nők számítottak, és a férfiaknak szánt borotválkozó termékek (szappan, aftershave) kezdetben csak időszakos jelleggel, karácsony előtt jelentek meg, az Old-Spice mind nagyobb sikereket ért el az erősebbik nem képviselőinél, míg végül szép lassan elhagyva a nőket, meghatározó márkává vált a férfiak körében.